Hermed en række madopskrifter, for hvorfor kun drikke kaffe, når kaffens dejlige, kraftige og krydrede smag kan bruges i forbindelse med madlavning? Hvis du kender en opskrift med kaffe som ingrediens må du meget gerne sende den til kaffen.dk.
(Desserter er dog ikke så interessante).

Kaffeopskrifter

SORT GRYDE:
(Opskriften rækker til 5-6 personer)
1 kg skært oksekød - skåret i strimler på ca. 1 cm tykkelse, 50 g smør, sådan lidt på slum til at brune kødet i. Del evt. kødet i 2 portioner når det brunes, dette for at undgå at kødet koges - dvs. kødet bliver blegt.
2 tsk groft salt tilsættes når kødet er brunet.
Tilsæt friskkværnet peber - vær blot rundhåndet (Se note)
2 dl stærk kaffe tilsættes sammen med resten af ingredienserne:
½ l piskefløde, 2 dl tomatpuré, 2-3 glas snaps.

Tilbehør: Kartoffelmos eller godt brød.


KAFFE STEAKS:
6 stk. møre 300 til 350 Gram bøffer skåret af den ureele del af oksefilet, (ribeye)
1,5 Liter friskbrygget god kaffe
15 gram salt
15 gram sukker
3-4 Jalapeno pebre i tern
100 ml Frisk presset citron og kød af to citroner i fileter
Frisk Rosemarin, ca. 20 gram
Frisk Timian, ca. 20 gram
60 gram sort groft kværnet sort peber
15 gram koncentreret tomatpure
225 ml Worcester sauce

60 ml Oliven olie
3-4 fed hvidløg fint hakket
30 gram mel
60 ml tequila

1 Bryg kaffen, helst på friskmalede bønner, afkøl til stuetemperatur. Pisk/bland kaffen med salt, sukker, Jalapeno-peber, citronsaft, timian, Rosemarin, sort peber, tomat pure og worcester sauce. Smages til efter smag. Mariner steaksne i kaffelagen i 24 timer. Vend bøfferne hver 5.time
2 forbered saucen: marinade tages fra bøfferne, sigtes, og bringes til kogning. I en anden gryde steges hvidløget, hvorefter mel tilsættes langsomt og under omrøring, rør til melet er opløst i olien, og lad derefter stå på lavt blus i et minut. Tilsæt tequilaen, som gerne skulle antændes, tilføj derefter kaffemarinade og småkoges 30-45 minutter.
3 Den bedste måde at stege de marinerede steaks på er på en grill, hvilket bringer den gode duft og smag af kaffemarinaden frem.
Sigt sovsen gennem en finmasket si, anret bøfferne på en tallerken dækket med kaffe-sovsen. Serveres med råstegte kartofler og bønnespirer eller grøntsag efter eget valg.
Opskrift fra "Corporate Chef Ismat Jivani, Fred's Not Here Smokehouse and Grill,Toronto, Canada".


Andebryst med bigarade af kaffe og Lyserød grapefrugt:
(4 personer)
Ingredienser:
3 ande bryster a 2-300g
Sauce: 4 spsk. Honning, Saft af 2 appelsiner, Saft af 1 Citron, Saft af 2 lyserøde grapefrugter, 1 spsk. hele brændte kaffe-bønner, 150 g smør,  1 dl demi-glace, salt, peber
Garniture:
Gulerod, porre og courgette i strimler
Udblødte, tørrede tomater i strimler
Frisk pasta
Tilberedning: 1. Rids andebrysterne og steg dem først med skindsiden nedad, derefter opad. Steg dem evt. færdige i ovnen.
2. Sauce: Karamelliser honningen, tilsæt de groft knuste kaffebønner og citrussafterne. Kog saucen lidt ind og kom demi-glace i. Passer saucen i et dørslag, monter med smør og smag til med salt og peber. Pas på, at tilberedningen ikke bliver så lang, at kaffebønnerne gør saucen for bitter!
3. Garniture: Sørg for at grøntsags- og pastastrimler har næsten samme bredde. Blancher grøntsagerne og vend dem sammen med den friskkogte pasta og de tørrede tomater.
4. Anret pasta-grøntsagsblandingen midt på tallerkenerne og skær andebrysterne i lange skiver, der lægges omkring grøntsagerne.

Leveret af kok: Jens Martin Sørensen.


Kaffesalsa fra Amokka:

4 tomater, 1 løg, 2 fed hvidløg, 1 sød chilifrugt, 2,5 dl. hønsebuollion (evt. fra terning) 2,5 dl. kraftig, stærk kaffe (AMOKKAs After Dinner Blanding anbefales), 1 spsk. sesamfrø,½ dl. mandler, 1 stang kanel, lidt honning
Fremgangsmåde:
Bag løg, hvidløg(begge med skal på)og tomater i ovnen ved 200 grader til de er møre. Tomater og hvidløg vil være færdige før løgene, og tages derfor ud, mens løget bages færdigt. Afkøl og pil løgene. Blend ingredienserne groft i en foodprocesser sammen med den søde chilli og kom dem i en gryde med hønseboullion, kaffe og kanel. Kog det hele i ca. en halv time, uden låg, eller til det får en rimelig tyk konsistens. Tilsæt sesam og hakkede mandler, som er ristede gyldne på en tør, hed pande. Smag til med lidt honning, salt og peber.


Rødbedechutney med svesker og kaffe
Ingredienser
300 g syltede rødbeder, drænet vægt
250 g svesker, vejet uden sten
200 g rå rødbede
1,25 dl syltelage fra rødbeder
1,5 dl rødvins -eller sherryeddike
2 hele milde chili
1 stjerneanis
2 cm kanel
1 dl stærk kaffe
salt, peber og 4 enebær

Fremgangsmåde
1. Skær sveskerne ud i tern a ca. 1/2x1/2 cm. Skær de syltede rødbeder ud i lidt mindre tern. Skær de rå rødbeder i helt små tern.
2. Bring sveskerne i kog med syltelage, eddike, krydderier og kaffe. Kog ca. 6-8 minutter til sveskerne er blevet blødere uden dog at smatte helt ud. Kast de rå rødbedetern i gryden og træk den så af blusset. Kom grydens indhold i en skål, lad det køle lidt af. Vend de syltede rødbeder i og smag til med salt og peber. Justér evt konsistens og smag med vand/eddike/sukker.


Carolyn Revelsben
Ingredienser
revelsben (udskåret)
2 dl ketchup
2 1/2 dl KOLD KAFFE
2 1/2 dl hakket løg
2 dl sukker
1/2 dl Worchestersauce
2 skefulde Eddike
Fremgangsmåde
Alle ingredienserne blandes i en gryde og varmes godt igennem, det må ikke koge, i 10 minutter.
Revelsben lægges i et ildfast fad eller bradepande og overhældes med den varme lage.
Det hele sættes i ovnen ved 160 grader i 3 timer.
Servering
Serveres med en god gang blandet salat eller groft rugbrød eller en god rissalat lavet af kolde kogte ris og blandet med agurkestykker og ærter samt majs.


Kalvebryst i gryde
6 personer
1 kg kalvebryst uden ben
1 1/2 spsk sesamolie
12 små løg af ca 30 gram
2 stk knuste perberkorb
2 laurbærblade
2 1/2 dl stærk kaffe
2 1/2 dl piskefløde
Tilbehør: Hakket persille og
Frisk båndpasta eller kartoffelmos

Varm olien og brun kalvrystet på begge sider. Pil og halver løgene og lad dem brune med. Tilsæt peber og laurbærblade og hæld kaffen på.
Lad det koge op inden fløden hældes over.
Bring igen I kog. Læg låg på og lad retten simre i 1 time. Smag til med salt.
Skær kødet I tynde skiver og server med pasta eller kartoffelmos. Giv den hakkede persille til.


Marinerede Mørbradbøffer
4 personer
2 svinemørbrad a 350 gram
Marinade:
1 dl stærk kold kaffe (Espresso)
1 tsk friskkværnet peber
1/2 dl olivenolie
1 tsk smuldrede timianblade
800 gram kogte kolde kartofler
1 1/2 yoghurt naturel

Rens mørbraden og skær dem i 6 skiver på skrå.
Bank skiverne flade med hånden. Rør de andre ingredienser sammen til en marinade og vend mørbraden heri.
Lad dem trække i køleskabet min. 30 minutter
Skær kartoflerne i mindre stykker og læg dem i en bradepande. Hæld marinaden fra kødet over, og vend dem forsigtigt.
Steg kartoflerne I ovnen ved 225 grader i ca 15 minutter, vend dem gerne nogle gange under stegningen.
Steg mørbradskiverne på en meget varm og tør pande I 2 minutter på hver side. Server dem straks med de brasede kartofler og yoghurt naturel til.