Følgende er indlæg fra "dk.kultur.mad+drikke" NG'en med fornuftige forslag og kommentarer til kaffe-brygning og indkøb, desuden mange gode opskrifte
 
Malet kaffe holder reelt set i 5 dage. Men så må man jo købe/male mindre portioner. Køb i øvrigt espressokaffe hos kaffemanden, det smager bare godt, "


"Det er godt at male bønnerne selv, det er nemlig aromaen i kaffebønnerne der giver smag, og den fordamper når bønnerne er malet. Men det er ikke lige meget hvordan kaffen males. I de sædvanlige "købmandsmøller" hvor man selv maler kaffen bliver kaffen nemlig varm mens den males, mens i de gammeldags med remskiver osv. fra kaffeforretningen "koldmales" bønnerne, og aromaen bibeholdes meget bedre. Derefter skal de malede bønner naturligvis emballeres grundigt, og helst med lufttæt emballage."
"Selve kaffemøllen skal også være justeret til den enkelte kaffebønnetype. Min kaffemand, der sælger det fra en vinhandel, fortalte mig om da han første gang havde opsat møllerne kom en montør og justerede dem. Først
finjusteres til den rigtige kornstørrelse og form, ved hjælp af optisk prøveudstyr. Dernæst brygges der lidt kaffe på bønnen, der smages, og derefter justeres den sidste finhed. Da montøren derefter fik at vide at det var samme bønner der var i alle møllerne blev han stiktosset, fordi han så skulle begynde forfra, denne gang med de rigtige bønner i hver enkelt mølle. Og så ikke noget med at hælde andre typer bønner på, og pille ved justeringen, justereknappen blev plomberet med et klæbemærke. 
 

"-hvad de færreste er klar over er at kaffe skal hvile i ca. 24 timer efter den er malet. Det skyldes at kaffen lige efter den er malet udskiller en del gasarter ikke at forveksle med aroma der hidrører fra aromatiske kulbrinter. Denne gas-udskilning bevirker at hvis man bruger helt friskmalet kaffe, så skummer den. Hvad værre er at de enkelte kaffekorn får en ringere kontakt med det kogende vand med deraf følgende dårligere ekstraktion af de forskellige smags og aromastoffer."
"Det er i og for sig ikke skummet i sig selv der er problemet. Problemet er at kaffen ikke bliver ekstraheret optimalt fordi bønnerne danner en gaslomme omkring sig der forhindre kontakt med det kogende vand. Grunden til at dette
ikke er helt ligegyldigt, skyldes også at ekstraheringen er meget afhængig af at vandet har den rigtige temperatur, når luften efter et stykke tid er boblet op og blevet til skum er temperaturen på vande faldet temmelig mange grader. Det er noget som giver afgørende indflydelse på smagen. en af hovedårsagerne til at visse kaffemaskiner laver rædselsfuld kaffe er som oftest at de ikke kan holde en tilstrækkelig høj temperatur på vandet. " 
 

"-efter en god middag kan jeg godt lide en kop espresso".
"RIGTIGT - EN kop, 2cl koncentreret kaffe "likør", som i øvrigt er mindre "farligt" end filterkaffe. En Espresso er god når en tsk. sukker tager mere end 1 sekund at synke gennem skummet!!!
Til hjemmebrug kan jeg anbefale Illy, som købes fx i Irma eller Magasin. Hvis man ikke ejer en espresso maskine, investér så 70-100 kroner i en CAFFETTIERA, (espressokande til varmeplade eller Gasblus) som er allesammens kaffemaskine i Italien og andre stater fx Sao Paulo staten i Brasilien :-) Den skal være i aluminium, og skal ikke vaskes med sæbe - bare skyl den i vand. Den er bedst efter 4-5 brygninger. Man kan "formatere" en caffettiera ved at brygge kaffe med rester fra tidl. kaffe, for at ikke spilde den nye. Den findes i mange steder disse dage, en sikkert vinder er Magasin eller i KBH, Østerlandsk Tehus. Det sidste har også en egen importeret "San Paulo" kaffe som er ok." S
 

Vandets hårdhed: Hjemme er det meget let, man bruger det vand man har til rådighed fra vandværket, men smagen på kaffen, er ikke den samme hos dig, som på fyn, eller jylland og hvis du tog en tur til norge ville din medbragte kaffe smage som skyllemiddel.
Smagen på kaffe har meget at gøre med vandets hårdhed, jo hårdere vandet er jo bedre trækkes aromaen ud af bønnerne...
De fleste storkøkkener,plejehjem,skoler,arbejdspladser får monteret vandfilter (3 typer) på vandtilgangen til deres kaffemaskiner, som totalt ødelægger kaffen men disse er monteret for at holde deres kaffemaskiner fri for kalk og reparationer i forbindelse med kedelkalken i do. Mange steder på kontorer, bliver der lavet 20 liter "kaffe" på sådanne
maskiner, disse bliver hældt over på termokander og de ansatte drikker dem sku op
til 2-3 timer efter de er blevet lavet derfor kalder jeg det ikke kaffe men
skyllemiddel.

Kaffebrygning

De bedste kaffebønner fås desværre ikke i Fakta eller Netto, men må købes enten i et større supermarked eller bedre endnu i en specialbutik. Køb kun friskmalet kaffe, eller bedre endnu køb din egen kaffemølle, og mal bønnerne selv.
Kaffebønnerne må ikke været malet for fint og ikke for groft. Malet kaffe skal føles hård og skarp, og bør for øvrigt opbevares i lufttæt beholder, eller drikkes inden for 8-10 dage efter maling/pakkens åbning.

Der er flere måder, man kan udnytte kaffens potentiale, f.eks. følgende:
- Bryg kaffe på gammeldags facon i kanden,  med filter og tragt. Brug 60-70 gram kaffe pr. liter færdig kaffe. 
- Bryg den på en stempelkande, kræver mindre tid og smager bedst, næsten som duften af nymalet kaffe.
- Bryg den i en espresso kande (eller maskine), og få en kop kaffe som virkelig smager af noget.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Uanset hvilken fremgangsmåde der vælges, skal der anvendes friskt koldt vand til brygningen, desuden skal alle redskaber der anvendes ved kaffebrygningen være rene. Gammel kaffe giver en bitter smag.
Når bønnerne overhældes med vand må vandet ikke være  mere end 95ºc
Når brygningen er overstået bør der røres rundt i kaffen, da det første vand gennem filtret trækker mere aroma ud af bønnerne end det sidste; 40% af vandet har 80% af smagen.
Kaffen skal drikkes mens den er frisk, hvilket vil sige inden 20 minutter efter den er brygget, ellers kan megen af aromaen dampe eller "ilte" væk. Samme gælder kaffemaskine-kaffe, som er slemt nok som udgangspunkt, men efter 1 time på varmepladen er den udrikkelig.

 

 Kaffen.dk anbefaler:

en god kop sort kaffe!