Kaffebrygning / Kaffens historie

Kaffens historie

Kaffens historie:
Omkring år 500 opdagede en arabisk gedehyrde i Etiopien, Kaldi, at hans geder opførte sig
mærkeligt efter at de havde spist nogle røde bær fra en plante. Selv de ældste og mest
langsomme geder sprang pludselig omkring som ungdyr. Den forundrede hyrde fortalte dette til en munk, som besluttede sig for at prøve bærrene.

Munken hældte kogende vand over bærrene og fik til sin store overraskelse en drik som fik ham til at føle sig så opkvikket at han kunne holde sig vågen i timevis. Den begejstrede munk tog denne drik med sig til klosteret hvor han boede, og snart blev klosteret kaldt for "Det vågne kloster".

Rygtet om kaffens egenskaber blev naturligvis spredt langsomt, og kaffen blev først alment kendt omkring år 1000 som drik.

Kaffen som drik.
Etiopien regnes normalt som kaffens hjemland. Den sydvestlige del af Etiopien var tidligere et selvstændig rige ved navn Gomara, også kendt under navnet Kaffa. Man tror at kaffen har fået sit navn efter dette land.

Den første sikre fortælling man har om kaffe er fra 1450. En arabisk sheik var på rejse i Etiopien og blev så begejstret for kaffens opkvikkende virkning, at da han kom tilbage til Arabia, gav han de religiøse påbud om at drikke kaffe, således at de selv om natten kunne holde sig vågne og bede. Kaffe blev derfor til at begynde med betragtet som en religiøs drik.

Verdens føste kaffehus
Omkring 1470 åbnede det første kaffehus i den hellige by Mekka, og på den måde blev grunden til en ny kultur lagt.
Man mødtes på kaffehusene, som langsomt dukkede op i store dele af Østen, ikke bare for at drikke kaffe, men også for at spille skak, høre musik, se på dansere og ikke mindst for at udveksle nyheder og meninger.

Europa og kaffen
Kaffen kom til Europa via Italien i 1615, og Venedig var den første europæiske by som fik et kaffehus (1647). I London åbnede det første kaffehus i 1652, og allerede i 1715 havde London ikke mindre en 2000 kaffehuse hvor lærde og intellektuelle mødtes. Man skulle betale 1 penny i entré for at lytte til de vises ord, og derfor blev kaffehusene ofte kaldt "Penny Universities".

Norden og kaffen
Kaffen kom til Norden ca. år 1675. Der skulle imidlertid gå lang tid før folk i almenhed begyndte at drikke kaffe, selv om der findes gode ambassadører for kaffedrikningen allerede fra de første år. Bl.a. Digteren Ludvig Holberg (1684 -1754) som straks blev en lidenskabelig tilhænger af kaffe. Han fortæller på et tidspunkt i et brev, at han drak fem kopper kaffe om dagen, hvilket svarer omtrent til den volumen vi gennemsnitligt drikker pr. person i dag.
 
 
Præsis hvor og hvornår kaffe først blev dyrket vides ikke. Man mener dog at det skete nær det røde hav i det 7. århundrede. Kaffedyrkning var sjældent indtil det 15. århundrede, hvor en omfattende plantering i området omkring Yemen fandt sted. I det 17. århundrede øgedes kaffeforbruget i Europa, hvilket bl.a. fik hollænderne til at starte dyrkningen af kaffe i deres kolonier. I 1714 bragte franskmændene en stikling til Martinique, denne ene stikling dannede basis for  nutidens store kaffeplantager i Latin Amerika.
Kaffe er navnet på en række træer af familien "Rubiceae", samt på samme træers frø, også kendt som bønner. Der er mere end 30 kendte arter af kaffetræet, hvoraf kun 3 er af betydning:Arabica(3/4 af al kaffe), Robusta og Liberica.
Kaffetræet bliver når den er fuldt udvokset 4-6 meter høj, og bærer 10-15 cm lange skinnende grønne blade. Kaffeplantens velduftende hvide blomster sidder i store klaser. Kaffeplantens frugt (kaldet bær) indeholder to frø, eller bønner. Disse frø er omgivet af rødt frugtkød, så frugten minder om et kirsebær. Kaffeplanten trives og dyrkes specielt på øerne Java og Sumatra, samt på den Arabiske Halvø, Indien, Afrika, De Vestindiske Øer og Syd- Og Centralamerika. De Amerikanske områder står for 2/3 af verdensproduktionen.
Den bedste kaffe kommer fra de højest beliggende marker, og planterne topper i udbytte og kvalitet når de er omkring 12 år.