Slow Brew - tur/retur

Slow brew tur/retur
Måden vi agerer på i vores private liv, påvirkes i høj grad af, hvad der sker i det øvrige samfund. Vi har set nærmere på hvordan vores måde at brygge kaffe på i hjemmet har ændret sig over de sidste 60-70 år. De seneste år har vi nemlig set en rivende udvikling i den danske kaffebranche, som er tydeligt påvirket af hvad der sker i resten af verden.
 
Madam blå
Engang var det helt normalt at brygge sin kaffe i hånden, som f.eks. på den velkendte Madam Blå. Det gjorde man ikke fordi man var kaffeconnaisseur og feinschmecker, men fordi at det var sådan man bryggede kaffe. Det var inden danskerne for alvor startede med at rejse på charterferie til Italien i 60’erne og tog espressokulturen med sig hjem. Teknologisk var Danmark også i hastig vækst. Op igennem 60erne og 70´erne stormede den automatiske kaffemaskine frem i danske hjem, med mærker som Moccamaster i spidsen. Nu begyndte husmoderen at få travlt på arbejdsmarkedet og havde ikke tiden til at stå og hælde vandet gennem tragten. Samtidigt kunne disse nye maskiner holde kaffen varm i kolben det meste af en dag på kontoret. Da 80´erne indtræder med yuppier, fastfood og computere, havde verden for længst glemt alt om håndbrygget kaffe. Nu skulle det både være hurtigt og se godt ud. Det var in at blive set på en fortovscafé med en kaffedrik i hånden.

Hvordan filterkaffen blev moderne igen
De sidste år har danskerne været vidne til en ny tendens. Da den økonomiske krise rasede, ikke kun i Danmark, men i hele verden, begynder man at kigge indad. Pengene er små, og folk bliver bange for at miste deres job, og gå fra hus og hjem. Nu var der ikke råd til store dyre køkkenalrum, eksklusive biler og rejser til Maldiverne. Verdens uro og turbulens gjorde at forbrugerne trak sig mod det trygge og velkendte. Man begyndte at fokusere på de nære værdier, det lokale, det ægte, og sundhed og man genopdager nydelsen ved at bruge gode råvarer, hvor kvalitet er det vigtigste. Fjernsynskanalen skiftes over på “Bonderøven”. Man genfinder trygheden ved det simple liv. Der kom også et større fokus på oprindelse af fødevarer, mad lavet fra bunden og vigtigst af alt: kvaliteten.

Dansk gastronomi blomstrer
Det danske køkken oplever en opblomstring af format. Efter en mørk periode i den danske gastronomiske historie, med suppe, steg og is som højdepunkt, en stadigt stigende efterspørgsel på raffinerede fødevarer, lørdagskylling, hurtige “readymade” løsninger, og ringe viden om råvarer, begyndte en ny storslået æra. Restauranter som Noma, Munkebo kro, Geranium og andre præsenterede ikke kun os danskere for kulinariske perler, men hele verden, og vi blev pludselig foregangsmænd for det gode køkken, der fik navnet “det nordiske køkken”. Det er ikke kun den finere madlavning, der nu har storhedstid. Denne samfundstendens bredte sig hurtigt til andre grene af den gastronomiske verden. Den gode øl tordner frem med små mikrobryggerier, og danskerne tog hurtigt de mange nye spændende øl til sig. Kaffebarer i København og Aarhus begyndte også i start nullerne at arbejde mere grundlæggende med kaffen, de fordyber sig i oprindelse og behandling af bønnerne, i risteprocessen og i at få den bedst mulige kaffedrik ud af det færdige produkt. Det er i denne periode at “slow brew” kaffe stille og roligt begynder at komme i fokus.

Det hjemmelavede hitter
Med afsæt i den finansielle krise og i skyggen af et teknologisk peak og et samfund i overhalingsbanen er det nu blevet moderne at sylte, bage, brygge, riste osv. hjemme i sit eget køkken, og de gode gourmet kaffebønner brygges langsomt på en tragt i hånden. Tiden i hjemmet bliver brugt på at fremstille noget meningsfyldt, i modsætning til at sidde passivt foran skærmen, og man kan nyde tilfredsstillelsen i at kende fødevarens rejse fra jord til brug, så vidt muligt.

Kvalitetstid
Den tendens vi ser nu handler ikke kun om at vende tilbage til lokale råvarer af god kvalitet og indrette sin bolig med personlig og unik stil. Den handler i bund og grund om at vende tilbage til noget mere ægte. Og når verden er et virvar af usikkerhed, og der er travlhed på jobbet, så skaber det for mange mennesker et behov for tid til hinanden, tid til at købe ind lokalt og tid til at lave mad fra bunden. Det bliver et slags refugium og modreaktion, mod en gennemgående tendens i samfundet, hvor tid er blevet en mangelvare. Behovet for at nogle aspekter i livet skal tage tid, og giver en et lille pusterum er kun blevet større og større.

Slow brew bliver genopdaget
I de seneste 5 år har vi for alvor set at denne tendens også er nået ind i kaffens verden. Kvalitetskaffe fra de små danske risterier er begyndt at finde vej til de danske forstæder, og den almindelige dansker er begyndt at eksperimentere med en ny måde at brygge sin kaffe på. Nu er det ikke længere kun hipt at have en espressomaskine i køkkenet, nu er håndværket kommet tilbage i fokus. Det er blevet hipt at brygge sin kaffe langsomt og i hånden.
Japanske mærker som Kalita og Hario producerer smarte slow brew tragte på samlebånd, og amerikanske Aerobie har udviklet Kaffebryggeren “AeroPress”, som nærmest har erobret markedet for manuel kaffebrygning. Selv gamle klassikere som Chemex fra 1941 og Syphon, som blev opfundet i 1830´erne, er tilbage og bliver brugt på mange eksklusive kaffebarer.

Fordelen ved slow brew
Fordelene ved disse slow brew metoder er mange. Men først og fremmest er det den bedste måde at få mest smag ud af de bønner, der bliver ristet på de mange danske mikroristerier. I Danmark bliver bønnerne nemlig ofte lysristet, hvilket giver plads til at opleve nogle af de mere flygtige aromaer kaffe også kan indeholde. Når kaffen brygges manuelt har man god kontrol over processen, og selv helt almindelige mennesker har relativt nemt ved at brygge en fantastisk kaffe, så længe bønnernes kvalitet er i top.

Kom godt i gang
Hvis du endnu ikke har kastet dig over slow brew så er her et par nemme tips:
• Køb udstyr efter dit niveau. Slow brew udstyr kan både være relativt dyrt og eksklusivt, og det kan være billigt og simpelt. Hvis du vil hurtigt og billigt igang så kan du starte ud med en simpel tragt med filtre fra Hario, Kalita eller Wilfa. Du kan som udgangspunkt brygge kaffen direkte i en kop eller kande efter eget valg. Opgrader dit udstyr efterhånden som du bliver bedre og ved om du foretrækker tragt, Aeropress eller eks. Chemex.
• Køb gode bønner. Hvis du skal have et ordentligt resultat ud af din indsats så køb bønner af høj kvalitet.

Forfatter Peter Burski, medejer af Kaffeteriet.dk